AKP’nin Sözleşmeli Personelden Kadroya Nakil Yapılmasına Dair Kanun Teklifi İçin Hazırladığı Etki Analizine Göre Bazı Kadrolara Aktarılan Personelin Maaşları…
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda müzakerelerine başlanan sözleşmeli personelin ekibe devrini öngören kanun teklifine AKP’nin hazırladığı etki analizine göre, işten çıkarılan işçilerin maaşlarında indirim yapılacak. bazı takımlara transfer oldu. Analizde “Sözleşmeli bilişim personeli, mahalli idarelerde çalışan sözleşmeli personel ve özel mevzuata göre çalışan sözleşmeli ücretlerin kadroya devredilmesi halinde düşeceği belirtildi. Bütçeye ek yük.” Teklifin halka toplam maliyeti 342 milyon 718 bin 874 TL olacak.
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda AKP, MHP ve BBP’nin sunduğu Devlet Memurları Kanunu ve Bazı Kanunlar ile 663 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi görüşülüyor. 9 maddelik teklifte takıma 458 bin 615 sözleşmeli memurun transferi öngörülüyor.
Teklifin müzakereleri, yöntemin tartışılmasıyla başladı. CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Ankara Milletvekili Bülent Kuşoğlu, “Artık seçim dönemine girdik, bu dönemde önemli yasalar geliyor” dedi. Teklifle ilgili bir etki analizinin kendilerine sunulmadığını ve teklifin maliyetine ilişkin herhangi bir bilgi paylaşılmadığını kaydeden Kuşoğlu, “Burada bahsedilenler dışında birçok kurumdan çok sayıda talep var. Olan biteni de değerlendirmemiz gerekiyor. Hiç olmazsa acele etmeyelim, bu konuları da değerlendirmeye devam edeceğiz.” konuştu.
“ÇAY GETİREN PERSONEL BİLE 7-8 AYRI MASA”
HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan, Meclis’in çıkan yasalarla 5 yıldır yapısal reform yapmadığına dikkat çekerek, “Bu sürenin sonunda palyatif önerileri içeren bir yasa tasarısı ile karşı karşıyayız. Kamuda ciddi sorunlar var. .Kamuda personel reformuna ihtiyaç var Personel reformuna ihtiyacımız var Mecliste bize çay getiren arkadaşlara sorun 7-8 farklı statü bulacaksınız 7-8 maaş bulacaksınız Dönmemiz lazım Bunları işçi reformlarına dönüştürüyoruz” dedi.
İYİ Parti Ankara Milletvekili Durmuş Yılmaz, kamuoyundaki tüm mağduriyetlerin önerilerle giderilemeyeceğine dikkat çekerek, “Yapacaksak gerçekten dürüst bir şey yapalım. Biraz geç çıksın. Ancak vermediğimizi neden vermediğimizi, verdiğimizi neden verdiğimizi de kamuoyuna açıklayalım.”
“REFORME EDİLMESİ GEREKİRKEN KORKUNÇ BİR ŞEKİLDE KIRILDI”
Teklif müzakerelerinde CHP’li Kuşoğlu, kamu personel rejiminde reform yapılması gerektiğine dikkat çekerek, “Düzeltilmesi gereken bir sistem var. Çok değerli bir sistem. Devleti devlet yapan bir sistemdir.” devleti ve bürokrasiyi bürokrasi yapar ve çalıştırır. Maalesef bu sistem ıslah edilmesi gerektiğinde daha da kötüleşiyor.” Bugün maalesef seçim öncesi bir düzenleme yapamayacağız, sorunlar devam edecek. Devletin işleyişine dair bunca düşünce ve sorun varken bunları görünce devlet kurum ve yasama bazında ve birey bazında düşünceli iken daha kasvetli bir hal oluyor. yapı” dedi.
HDP Mersin Milletvekili Rıdvan Turan, “Bu ülkede çalışan insanların geniş kesimleri hep birlikte ekibe katılabilir mi, garantili iş kural mı oluyor? Yeter mi, seçim nedeniyle mi, mecburiyetten mi artık hükümet talepler üretiyor?” Biz olumlu yanlarını görüyoruz ve size günaydın diyoruz” dedi.
77 MİLYON LİRA
AKP, teklife ilişkin etki analizini milletvekillerine sundu. Etki analizine göre; Diyanet İşleri Başkanlığı’nda temsilci olarak çalışan 1710 imam, vaiz, müezzin ve kayyum bulunmaktadır. Analizde, temsilci olarak çalışanların 8 bin 486 lira, kadrolu olarak çalışanların ise 12 bin 250 lira maaş aldığı belirtildi.
Yönetmelik ile 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 4. maddesinin (B) bendi kapsamındaki kamu kurum ve kuruluşlarında, bazı kanun ve kanun hükmünde kararnamelerde ve mahalli idarelerde sözleşmeli personel çalıştırılmaktadır. Bu personelin memur kadrolarına atanması, 4 yıldan az görev yapmış olanların ise bu sürenin bitiminden sonra kurum içi veya kurumlar arası geçişlerinin yapılabileceği düzenlenmiştir. Bu personelin mazeret devir süresinin 1 yıldan 4 yıla çıkarılması muhalefet tarafından eleştirildi. Bu düzenleme ile 4. Unsurun (B) şubesi kapsamında çalışan 413 bin 671 kişi, mahalli idarelerde çalışan 36 bin 346 kişi, aile hekimliğinde çalışan aile sağlığı personeli olarak çalışan 3.542 kişi, sulama birliklerinde çalışan 32 kişi görevden alındı. , toplam 453 bin 620 kişi. kişi takıma gider.
“KADROYA GELDİĞİMDE AZALACAĞIZ”
Etki analizinde “Sözleşmeli bilişim personeli, mahalli idarelerde çalışan sözleşmeli personel ve kurumların özel mevzuatına göre istihdam edilen sözleşmeli personelin işe alınmaları halinde ücretlerinde düşüş olacağı belirtildi. Bu personelin tamamı bütçeye ek bir yük getirmeyecektir.”
Kültür ve Turizm Bakanlığı, Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü ve Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü’nde sahne içi ve arkasında ihtiyaç duyulan hizmetlerde görevlendirilen bir solist ve sanatçı ile 2 bin 495 personel de görev yapıyor. takım. Analize göre, bu çalışanı takıma almanın yıllık maliyeti net 243 milyon 331 bin 302 lira olacak.
Ebe ve hemşireler de Sağlık Bakanlığı’nda açık vekil olarak ekibe katılacak. Bu statüde çalışan sayısı 790 kişidir. Takıma katılmanın yıllık maliyeti 22 milyon 150 bin 292 lirayı bulacak.
Teklifin toplam bedeli 342 milyon 718 bin 874 TL olacak.