Atatürk’ün “Beyler, yarın Cumhuriyeti ilan edeceğiz” sözleri yaygın olarak paylaşılsa da bu süreçte yaşanan iktidar krizi ve Cumhuriyeti ilan etme kararının nasıl alındığı yeterince açıklanmıyor.
Bu kapsamda Türkiye Devleti’nin Cumhuriyet ilanını adım adım yeniden yaşayacağız.
23 Nisan 1920’de açılan Türkiye Büyük Millet Meclisi, 3 yılı aşkın süre en yetkili organ olarak görev yaptı. Bu Meclis, Milli Mücadelenin silahlı aşamasını başlatmış, yönetmiş ve tamamlamıştır. Galibiyetin ardından herkesin aklında aynı soru vardı. Peki şimdi ne olacaktı?
Saltanatın kaldırılması ve Osmanlı hanedanının sürgün edilmesinin ardından Osmanlı hanedanının yeni Türkiye’de söz sahibi olamayacağı ortaya çıktı. Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı ve Kurtuluş Savaşı’nın başkomutanı Gazi Mustafa Kemal, şüphesiz yeni devletin kurucu lideri olacak tek kişiydi. Ancak rejimin hangi temel üzerine kurulacağı hâlâ soru işaretiydi.
Sistemin tıkanmasının ardından Meclis Başkanı Gazi Mustafa Kemal, 25 Ekim 1923 akşamı Çankaya’da hükümeti topladı. Toplantıda bakan olarak seçilen milletvekillerinin istifa etmesi kararlaştırıldı. Böylece ülkeyi Cumhuriyet rejiminin ilanına götürecek süreç başladı.
28 Ekim’de Çankaya Köşkü’nde verilen yemekte İsmet Paşa, Fethi Beyefendi, Kazım Paşa, Kemalettin Sami Paşa, Halit Paşa, Rize mebusu Fuat ve Afyon mebusu Ruşen Eşref Bey’i misafir olarak ağırlayan Mustafa Kemal Paşa, kabineden nasıl çıkacaklarını anlattı. Kriz ve meşhur cümlesini söyledi: “Yarın Cumhuriyet ilan edeceğiz”
Parti toplantısında yapılan konuşmaların ardından öneri önce tamamı, sonra ayrı ayrı okunarak kabul edildi. Artık sıra Meclis’te kabul edilmeye gelmişti.
Devlet biçiminin Cumhuriyet olduğunu kabul eden teklifte önemli noktalar da vardı: Egemenlik, kayıtsız şartsız, kuralsız milletindir. Ulusal işlerin fiili yönetimi halka dayanmaktadır. Türkiye Devleti bir cumhuriyettir. Türkiye Devletinin resmi dili Türkçedir. Türkiye Devleti Büyük Millet Meclisi tarafından yönetilir.
Atatürk’ün “erdem” olarak nitelendirdiği ve en büyük eseri saydığı Cumhuriyet, bu kaotik sürecin ardından kuruldu.