EYT’de 1,5 aylık bilanço: Maaşını ödeyenlerin oranı yüzde 20
Ogün Akkaya
ANKARA- Yaşlı Emekliliğini (EYT) kapsayan yasanın yasalaşmasının üzerinden 1,5 ay geçti. SGK ve e-devlet üzerinden emekli olabilme hayaliyle başvuran kişiler, resmi işlemleri tamamlamalarına rağmen halen maaşlarını alamadılar. Bir milyondan fazla insan ilk maaşlarını almayı bekliyor.
‘AYDA 30-40 BİN KİŞİYE EMEKLİLİK İŞLEMİ YAPAN SGK, 2 MİLYON KİŞİYE EMEKLİLİK İŞLEMİ YAPMAYA BAŞLADI’
EYT kapsamında yaklaşık 2 milyon kişinin emekli olmak için başvurduğunu söyleyen EYT Federasyon Lideri İstek Lastikçi, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) bu başvuruları değerlendirmede yetersiz kaldığını kaydetti. EYT yasası çıktıktan sonra aynı sayıda işçiyle hizmet verilemeyeceğini belirten Lastikçi, önlem alınmamasını eleştirdi. Lastikçi, “Her ay yaklaşık 30-40 bin kişiye emeklilik işlemi yapan SGK, bir anda 2 milyon kişiye emeklilik işlemi yapmaya başladı. SGK, bir yıldır ‘kanun çıkacak’ denmesine rağmen hiçbir önlem almayan bir kurum.
‘EYT’LİLER İLE SGK ÇALIŞANLARI KARŞI KARŞIYA
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’in emekli maaşlarının nisan ayında ödeneceğini söylediğini belirten Lastikçi, şöyle devam etti:
“Aylar geçiyor ama bir çözüm yok. Şimdi ise mayıs ayında ödeneceği söyleniyor. Dağınık bir sistem. EYT’liler kurumlara gidip sorgulama yapıyor ama sıralar dosyalarla dolu. Bir anlamda EYT’liler ile SGK çalışanları karşı karşıya geldi. İki aydır ‘belge beklemede’ diyor. SGK personelinin de durumunun içler acısı olduğunu görüyoruz. Ayrıca kişilik hakları için de mücadele ediyorlar.”
‘İNSANLAR SÜREKLİ E-DEVLET ÜZERİNDEN EMEKLİ OLUP OLMADIĞINI KONTROL ETTİLER’
EYT kapsamında emekli olmak isteyen bireylerin askerlik ve doğum masraflarını karşılayabilmek için kredi çektiklerini hatırlatan Lastikçi, “Kredilerin ödemeleri alındı ancak maaşlar henüz ödenmedi. Maaş yok’ dedi. EYT yasası eksik olduğu için bu konunun gündemden çıkarılmadığını belirten Lastikçi, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bu noktada kredi borçlarını ödeyemiyorlar. Her yerde mağduruz. İnsanlar sürekli olarak e-devlet üzerinden emekli olup olamayacaklarını kontrol etmektedirler. İnsanların yüzde sekseni hala emekli olmayı bekliyor. Her gün yaşadığımız acıları dile getirmeye çalışıyoruz. İl müdürlüklerine de gidiyoruz ama analiz bakanlıkta. En yüksek otoritenin analiz üretmesi gerekiyor. Süreç adımında bazı hatalar yapılacağını düşünüyoruz. Bu hataları ileride göreceğiz. Staj ve BAĞ-KUR mağduriyetleri ile ilgili herhangi bir inceleme yapılmamıştır.”
‘PARTİ BİZİM İÇİN ÖNEMLİ DEĞİL HAKKIMIZI HAYIR ETMEYENLERE GÖRE GÖZLENİYORUZ’
Toplumun her kesiminden EYT’lilerin öfkeli olduğunu belirten Lastikçi, “Emeklilik çağına gelenlerden prim ödeyenlere evrildik. Hak kaybı var. Hakkı ortadan kaldıran yasaların yeniden düzenlenmesi gerekiyor” dedi.
EYT’nin yasalaşma sürecinden önce Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın düzenlediği toplantılara davet edilmediklerini hatırlatan Lastikçi, “Onlarca kez randevu istedik ancak cevap verilmedi” dedi. EYT yasasının bir seçim yatırımı olduğunu belirten Lastikçi, şunları kaydetti:
Seçime kadar yatırım yapıyoruz. Seçimden önce ne yaptıysak, onu yaptıktan sonra çok sıkıntı yaşıyoruz. Herkesin sorunu. İktidara da muhalefete de sesleniyoruz, verilen sözlerden bıktık. İnsanları beklentiye sokarlar. Artık siyasete inanmıyoruz. Hep verilen sözler unutuldu, ancak seçim zamanı seferber edildi, bu muhalefet partileri için de geçerli. Bizim için parti fark etmez, hakkımızı vermeyene karşıyız. Sorunu çözebilecek konumdalar. Kaynaklar yeterli değil. Seçim sırasında vatandaş yok. Eğilmeden, bükülmeden hakkımızı arıyoruz.”