Makinelerin yükselişi: Hayatımızın her alanına giren ilginç robotlar
Teknolojinin hızla ilerlemesiyle birlikte robotlar hayatımızın her alanına girmeye başladı. Bu robotlar işlerimizi kolaylaştırmak, daha güvenli hale getirmek ve hatta eğlence amaçlı bile kullanabilmek için tasarlanmış çeşitli özelliklere sahiptir.
Günümüzde robotlar arabalarımızı üretiyor, paketlerimizi ayırıyor ve depoları organize ediyor; Ancak bu dallardan birinde çalışmadığınız sürece muhtemelen nadiren etkileşime girersiniz.
Yakında her şey değişebilir. Polislikten güvenliğe, sağlık hizmetlerinden konaklamaya kadar onlarca sektörde yeni robotlar ortaya çıkmaya başladı.
Elektrikli süpürgeyi kullanan, çimleri biçen, yemek pişiren ve çöpleri atan kişisel robotlar da ufukta görünüyor.
Arama ve kurtarma: Atlas robotu
İnsanı simüle etmeyi amaçlayan dinamik ve yazılımların tasarımı ve inşası konusunda uzmanlaşmış ABD merkezli mühendislik şirketi Boston Dynamics, Atlas adlı robotuyla gösteri yapıyor.
Atlas ağır terazileri kaldırabilir, koşabilir, kapıları açabilir, ters takla atabilir, atlayabilir ve hatta parkuru tamamlayabilir.
Söz konusu robot, arama kurtarma operasyonlarında acil durum hizmetlerine yardımcı olmak, yangın ve savaş bölgeleri gibi insanların hayatta kalamayacağı ortamlarda çalışmak üzere tasarlandı.
Şirketin açıklamasına göre ‘tahminli kontrol modeli’ mekanizmasıyla çalışan Atlas, bir sonraki hareketini önceki hareketinden aldığı ivmeyle gerçekleştiriyor.
Robot şef: Moley
Son zamanlarda oldukça sık karşılaştığımız robotlara bir yenisi daha eklendi. Fakat bu sefer bahsedeceğimiz robot diğerlerinden biraz farklı.
Moley Robotics adlı şirket, ilk kez 2015 yılında tanıtılan ve mutfakta hizmet veren şef robotlarının artık satışa hazır olduğunu duyurdu.
5 binin üzerinde yemek tarifi hafızasına sahip dünyanın ilk şef robotu, yemek sonrasında bulaşıkları da yıkayabiliyor.
Mutfağın tavanına raylı sistemle yerleştirilen bir çift koldan oluşan şef robotu, tencere, tava gibi her türlü mutfak eşyasını kullanabildiği gibi, hassas parmaklarıyla ocak, fırın gibi cihazları da çalıştırabiliyor.
Robot, üzerinde bulunan kameralar sayesinde mutfaktaki her şeyin detaylı haritasını çıkarıyor ve bu sayede bulaşıkları yıkıyor ve ortamın temiz kalmasını sağlıyor.
Kullanıcılar, robotla birlikte gelen dokunmatik ekran aracılığıyla mutfak şefinin hangi yemeği pişireceğine karar veriyor ve 5 binden fazla tanım arasından robotun istediğini pişirmesini sağlayabiliyor.
Çocuklar için: Miko
Miko, çocukların duygularını tanıyan, oyunlar oynayan, onlara yeni şeyler öğreten, söylediklerini ve nasıl hissettiklerini hatırlayan 300 dolarlık bir bot.
Robotun geniş açılı bir HD kamerası ve alanın haritasını çıkaracak sensörleri var. Miko, tüm verilerin uçtan uca şifrelendiğini söylüyor.
Hemşire robotu: Moxi
Dünya genelinde hastanelerde hemşire ihtiyacı oldukça fazladır. ABD Çalışma İstatistikleri Ofisi, hemşire ihtiyacının 2026 yılına kadar yüzde 15 artacağını öngörüyor. Şu ana kadar bu hızlı artıştan etkilenen Teksas’taki bir hastane, Moxi adı verilen hemşire robotlarını kiraladı.
Austin merkezli Diligent Robotics şirketi tarafından tasarlanıp üretilen Moxi, hemşireler kadar hastayla etkileşime girmiyor.
Hastadan alınan numunelerin laboratuvara götürülmesi ve hemşirelere yardımcı olunması görevini üstlenen Moxi, hasta etkileşimi içermeyen görevlerin yaklaşık yüzde 30’unu başarıyla gerçekleştirebiliyor.
Tabanında robotik kol ve tekerlek sistemi bulunan Hemşire Moxi, çeşitli görevleri yerine getirecek şekilde önceden programlanabiliyor.
Hastanenin elektronik sağlık kayıt sistemine bağlanan Moxi, hemşirelerin sisteme girdiği görevleri yerine getiriyor.
Örneğin bir hasta taburcu edildiğinde robota o hastanın odasının boş olması komutu veriliyor ve robot odayı bir sonraki hastaya hazırlayabiliyor. Bu durum hemşirelerin günlük yükünü oldukça hafifletmektedir.
Çiftlik robotu: BigVacuum
BugVacuum, çiftliklerdeki mahsuller arasında otonom olarak gezinirken böcekleri emen, kendinden tahrikli bir elektrikli süpürgedir.
Çiftçilerin sadece başlangıç noktasına götürüp otomatik moda ayarlamaları gerekiyor. Bot, böcek ilaçlarına dirençli zararlıları yok etmek için idealdir.
Hasta bakımı: Robear
Robear, engelli veya yaşlı hastaları yataklarından tekerlekli sandalyelere kaldıran, ayı şeklinde bir robottur.
Yumuşak, yastıklı gövdesi, maksimum destek sağlarken hastanın cildine nazik davranacak şekilde tasarlanmıştır.
Japonya’nın Nagoya kentindeki Riken-SRK araştırma merkezinde geliştirilen sistem, örneğin hastaları tekerlekli sandalyeden veya yer seviyesindeki yataktan banyoya aktarmak için mekanik kollar kullanıyor.
Bavul robotu: Gita Bot
Gita Bot, sizi takip eden, ihtiyacınız olan her şeyi (bakkaliye, bagaj, aletler vb.) taşıyan, yuvarlanan bir robottur.
‘Gita’ adı, ‘geri dönüş’ veya ‘gidiş-dönüş’ anlamına gelen İtalyanca ‘giro’ kelimesinden esinlenmiştir.
Vespa scooter’ı üreten İtalyan şirketi Piaggio tarafından üretilen bu robot, doğrudan tüketicilere pazarlanan ilk kargo taşıyan robottu. İki tekerlekli makine, sahibini takip etmek için kameralar ve sensörler kullanıyor.
Gelecekte robotlar hayatımızın daha fazla alanına girecek ve teknoloji temelli bir geleceğin kapılarını aralayacak gibi görünüyor.