MEB’in ücret artışı rehabilitasyon merkezlerini tatmin etmedi
KAMYONET – Milli Eğitim Bakanlığı, özel eğitim okulları ve rehabilitasyon merkezlerinde engellilere verilen destek bütçesini güncelledi. Buna göre; Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren geçerli olacak açıklamasıyla engelli bireylere yönelik 8 saatlik bireysel eğitim için ödenen ücret 3 bin 147 TL’den 4 bin 692 TL’ye, 4 saat bireysel eğitim için ödenen ücret ise 4 bin 692 TL’ye çıkacak. Grup antrenman saatleri ise 881 TL’den artacak. 1.314 TL’ye çıkarıldı.
Ancak kira fiyatları, işçi maaşları, hizmet ve diğer giderlerdeki artış nedeniyle zor günler geçiren özel eğitim okulları ve rehabilitasyon merkezleri, fiyat artışını yetersiz buluyor. Özel Eğitim Dernekleri Konfederasyonu Başkan Yardımcısı ve Doğu Anadolu Özel Eğitim Kurumları Başkanı Yusuf Ertaş, 2006 yılına kadar bakanlığın her engelli birey için ödediği eğitim ücretinin asgari ücrete eşdeğer olduğunu belirtti. Özellikle engelli öğrencileri taşıyan servislerin fiyatlarının bakanlık tarafından karşılanmaması nedeniyle zor günler geçirdiklerini belirten Ertaş, her engelli birey için verilen ücretin asgari ücretin en az yarısı olması gerektiğini söyledi.
Milli Eğitim Bakanlığı’nın özel eğitim okulları ve rehabilitasyon merkezlerine ödediği bedelin yetersiz kalmasının eğitim kalitesinin düşmesine neden olduğunu belirten Ertaş, “Yönetmelikte sadece seans ve eğitim ücretinin bakanlık tarafından karşılanacağı belirtiliyor. Engelli öğrencilerimizin ulaşım masraflarını da kendimiz karşılamak zorundayız. Aile nafakası ücreti olmadığı için bunu kendimiz karşılıyoruz. 2006 yılına kadar bir kamu kurumunda çalışan bir öğretmen istifa ederek özel eğitim kurumlarında çalışmayı tercih etti. Çünkü özel eğitim okulları devlet okullarına göre daha iyi şartlara sahipti ve maaşlar daha yüksekti. Ancak bu noktada işçilerimizi asgari fiyat bandında çalıştırmak zorundayız. “Durum böyle olunca bu şartlarda çalışacak eğitimci bulmakta zorlanıyoruz” dedi.
‘ÜNİVERSİTE MEZUNUNA ASGARİ ÜCRET VERMEKTEN UTANIYORUZ’
2006 yılına göre bakanlığın 2024 yılında ödemesi gereken bedelin 17 bin 200 TL civarında olması gerektiğini söyleyen Ertaş, “Aldığımız ücret asgari ücretin 1/4’üne düştü. Bu da bizi ekonomik açıdan darboğaza sokuyor. Geçimimizi sağlamakta zorlanıyorduk. Teknolojiye ayak uyduramıyoruz, yeni ekipman alamıyoruz. Ödediğimiz maaşlar yetersiz. Öğretmenlerimiz ayın ortasına bile gelemiyor ve avans alarak ayı tamamlamaya çalışıyor. Öğretmenin hakkı asgari ücret değildir. Biz de bunun farkındayız. “Bu yüzden üniversite mezununa asgari ücret ödemeye utanıyoruz” dedi.
‘SİZE İNDİRİM VERİYORUM, ENGELLİ ÇOCUK KENDİ KENDİSİNDEN GELSİN’
Her eylül ayında milletvekilleri ve bakanlarla bir araya gelerek sorunlarına çözüm aradıklarını belirten Ertaş, “Milletvekillerimizi ve bakanlarımızı ziyaret ediyoruz. Rehabilitasyon merkezlerinin tamamlanmak üzere olduğunu belirtiyoruz. Şu anda her öğrenciye taban fiyat kadar ödeme yapılması gerekiyor ama biz son üç yıldır taban fiyatın en az yarısını istiyoruz. Bu durumun kurumlarımızın kalitesi ve ayakta kalması için şart olduğunu belirtiyoruz. Kaynak yetmediğinde öğretmenlerine kredi çekerek maaş ödeyen kurumlarımız var. Nitekim kurumlarımız arasında borç altına girenler de oldu. Her geçen yıl daha da kötüye gidiyoruz. Hizmet fiyatlarını bile hesaplayamıyoruz. Devlet ‘Ben sana harçlık veriyorum, engelli çocuk kendi başına gelsin’ diyor. Bu mümkün değil. Ancak bu durum devam ederse artık hizmet veremeyeceğiz. “Belki de kurumlarımızın çoğu daha sonra kapanmak zorunda kalacak” dedi.