Kafkasya Kraliçesi: Evini Kamyonun İçinde İnşa Eden Kadın Kamyon Şoförü
Artvin’den Kafkas ülkelerine yük taşıyan, “Kafkas Kraliçesi” lakaplı 32 yaşındaki kadın tır şoförü Esra Yılmaz, oyuncaklarla, makyaj malzemeleriyle ve makyaj malzemeleriyle renklendirdiği evindeki şoför kabinini kendi odasına çeviriyor. çeşitli aksesuarlar ve uluslararası yollarda tek başına sürüş.
Artvin’in Kemalpaşa ilçesinde yaşayan Esra Yılmaz’ın en büyük tutkusu araba kullanmak ve seyahat etmektir. Yılmaz bu iki tutkuyu yapıp aynı anda para kazanmak için kamyon şoförlüğü mesleğini seçti. Kocaeli’de özel bir limanda eğitimini aldıktan sonra direksiyona geçti ve 4 yıldır ülke genelinde ve Kafkasya genelinde yük taşımacılığı yapıyor. Gösterge paneline dantel işlemeler yayan, araç kabinini oyuncaklar ve makyaj malzemeleriyle süsleyen Yılmaz, zamanının çoğunu yollarda tek başına geçiriyor. Molalarda makyaj yapmayı unutmayan Yılmaz, “evim ve iş yerim” dediği kamyonda kitap okuyor, yemek yiyor ve uyuyor.
“En büyük tutkularımı para kazanarak gerçekleştiriyorum”
“Burası benim evim, iş yerim, yatak odam” diyen Esra Yılmaz, şöyle devam etti: “Tutku duyduğum iki şeyi birleştirmem gerekiyordu. Biri dünyayı dolaşmak, diğeri araba kullanmaktı. Bu ikisini birleştirmem gerekiyordu ve Aynı zamanda para da kazanıyorum. Bu yüzden kamyon şoförlüğü yaptım. Kocaeli’de özel bir limanda eğitim aldım.” Anladım. Daha sonra belgelerimi aldıktan sonra uluslararası yollarda araba sürmeye ve hızlanmaya başladım. 4 yıldır kamyon şoförlüğü yapıyorum. Bu şekilde dünyayı dolaşıyorum, araba kullanıyorum ve para kazanıyorum. Uluslararası yolculuğum Sarp Sınır Kapısı’ndan Azerbaycan’a geçerek başladı. Türkiye’nin bir ucundan diğer ucuna. “Söyleyebileceğim kadar çok şehir gezdim. Amacım kendime bir kamyon almak ve kendi kamyonumla Asya kıtasını ve Avrupa kıtasını gezmek istiyorum” dedi.
“Kamyon şoförleriyle ilgili yanlış bir algı var”
Bir kadın kamyon şoförü olarak binlerce erkek kamyon şoförü arasında kamyon kullanmanın kendisini hiçbir zaman zorlamadığını belirten Yılmaz, “Şu ana kadar ne sözlü ne de fiziki tacize uğramadım. Kamyon şoförleriyle ilgili kesinlikle yanlış bir algı var. Beni bir kardeş gibi, bir çocuk gibi karşılıyorlar. Sokakta karşılıyorlar. İlk yarışmalarımda tepkiler çok güzel. Alkışlayan, bravo diyen, ıslık çalan insanlardan olumlu geri dönüşler alıyorum ve bu beni daha da motive ediyor. Son yıllarda kadın tır şoförlerinin sayısında artış olmasından memnunum. Branşımızda mutlaka kadınlar da olmalı. Hatta zaman zaman ‘Bu mesleği nasıl erkeklere kaptırdık?’ diye bile düşünüyorum.” Kendimi sorgulayarak, ‘Mesleğimi seviyorum’ dedi. -ARTVİN